کاربرد دستگاه ICP−AES در آنالیز روغن روانکاری بازدید ۹۳۸

یکی از راه‌های تشخیص فلزات سایشی موجود در روغن، استفاده از دستگاه طیف‌سنج نشر اتمی− پلاسمای جفت شده القائی (Inductively Coupled Plasma–Atomic Emission) است. اسپکترومتر ICP−AES یک تکنیک آنالیز عنصری است که از طیف نشری نمونه برای شناسایی و تعیین کمی عناصر موجود در نمونه استفاده می‌کند و شدت این انتشار نشان‌دهنده غلظت عنصر در نمونه است. 

افزایش محتوای فلزات و عناصر سایشی در روغن موتور، روغن هیدرولیک، روغن دنده و روان‌کننده‌ها حاکی از افزایش احتمال بروز مشکلات در موتور می‌باشد. نوع فلز سایشی موجود در روغن نشان می‌دهد که احتمال بروز چه مشکلی در موتور بیشتر است. به‌عنوان مثال، حضور سرب و قلع در روغن نشان‌دهنده ایراد داشتن یاتاقان‌ها و حضور کروم، آلومینیوم یا نیکل نشان‌دهنده ایراد داشتن پیستون‌ها و حلقه‌هاست. با بررسی فلزات سایشی موجود در روغن می‌توان علت سائیدگی موتور را تشخیص داده و با انجام روش‌های تعمیر و نگهداری پیشگیرانه از بروز خطرات جدی‌تر جلوگیری به‌عمل آورد.

یکی از راه‌های تشخیص فلزات سایشی موجود در روغن، استفاده از دستگاه طیف‌سنج نشر اتمی− پلاسمای جفت شده القائی (Inductively Coupled Plasma–Atomic Emission) است. اسپکترومتر ICP−AES یک تکنیک آنالیز عنصری است که از طیف نشری نمونه برای شناسایی و تعیین کمی عناصر موجود در نمونه استفاده می‌کند و شدت این انتشار نشان‌دهنده غلظت عنصر در نمونه است. در واقع، این اسپکترومتر نشری از منبع تهییج پلاسمای جفت شده القایی به منظور تولید اتم‌ها و یون‌های برانگیخته برای انتشار تابش الکترومغناطیسی در طول موج‌های مشخصه یک عنصر خاص استفاده می‌کند. ICP با ارائه تجزیه و تحلیل همزمان فلزات و ترکیبات غیرآلی، از طیف گسترده‌ای از آنالیزها، از سطوح بسیار کم‌مقدار تا غلظت‌های بالا را پشتیبانی می‌کند. این دستگاه با حساسیت و دقت بالا و سرعت عالی توانسته است در بسیاری از زمینه‌های تحقیقاتی و صنعتی مورد استفاده قرار گیرد.

با توجه به استاندارد بین‌المللی ASTM D5185، این دستگاه با رقیق‌سازی حلال آلی، برای اندازه‌گیری عناصر افزودنی، فلزات ساینده و آلاینده‌های موجود در روان‌کننده‌ها قابل استفاده است.

کاربرد دستگاه طیف سنج  ICP در آنالیز فلزات موجود در روغن‌های روانکار

در یک مطالعه میدانی، با استفاده از دستگاه ICP−AES ، عناصر موجود در روغن روانکار آنالیز شد. این دستگاه به دلیل دارا بودن منبع با حرارت بالا هر ترکیب آلی فلزدار مانند دی آلکیل دی تیوفسفات روی که یک افزودنی مورد استفاده در روغن موتور به عنوان ضدسایش است، را تجزیه کرده و همچنین قادر به مدیریت ماتریس‌های دشوار حلال آلی است. به این ترتیب، روغن روانکار می‌تواند پس از رقیق‌سازی ساده، مستقیماً وارد دستگاه شود و نیاز به‌صرف زمان برای آماده‌سازی نمونه از بین می‌رود و در نتیجه امکان آنالیز سریع‌تر فراهم می‌شود. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد دستگاه طیف‌سنج نشر اتمی ICP یک دستگاه کارآمد و مطمئن برای آنالیز فلزات موجود در روغن‌های روانکار است.

کاربرد دستگاه ICP−AES در آنالیز روغن روانکاری was last modified: آذر ۲۴ام, ۱۳۹۷ by ulab1

توسط : ulab1 در تاریخ شنبه ۲۴, آذر ۱۳۹۷

دسته : طیف سنجی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *