کاربرد دستگاه جذب اتمی شعله (Flame AA) در اندازه‌گیری یون فلزی در محلول آبکاری بازدید ۸۰۹

آبکاری در واقع پوشاندن سطح یک جسم با لایه نازکی از فلز با استفاده از یک سلول الکترولیتی است. جسمی که آبکاری روی آن انجام می‌شود یا اصطلاحاً روکش‌دار می‌شود، باید رسانای جریان الکتریکی باشد. آبکاری معمولاً با فلزات گرانبهایی چون طلا، نقره، نیکل و … برای افزایش ارزش فلزات پایه‌ای نظیر آهن، مس و … و همچنین برای محافظت جسم از خوردگی، پوشش یا تزئین آن به‌کار می‌رود. این کار معمولاً با غوطه‌ور کردن فلز در یک محلول اسیدی با جریان الکتریکی آند و کاتد انجام می‌شود. الکترولیت یا محلول آبکاری مورد استفاده باید دارای یون‌های فلزی باشد که قرار است به عنوان روکش روی جسم قرار گیرد. برای اطمینان از کیفیت روکش فلزی، بررسی غلظت یون‌های فلزی در محلول آبکاری، اهمیت بسزایی دارد. اسپکتروسکوپی جذب اتمی شعله و طیف سنجی نشری ICP می‌تواند برای آنالیز یون‌های فلزی در گستره وسیعی از غلظت‌ها از اجزای اصلی تا سطوح بسیار کم مورد استفاده قرار گیرد.

تکنیک طیف‌سنجی جذب اتمی شعله (Flame Atomic Absorption) یک روش دقیق، سریع، ساده، و مطمئن برای اندازه‌گیری فلزات موجود در یک نمونه است. تمام اتم‌ها می‌توانند نور جذب کنند و هر عنصر طول موج نور جذبی خاص خود را دارد. در این تکنیک میزان نور جذبی توسط نمونه، متناسب با غلظت اتم‌های جاذب در آن است. به این ترتیب، این تکنیک قادر به تعیین غلظت طیف وسیعی از فلزات در نمونه است.

اساس کار دستگاه جذب اتمی:

دستگاه اسپکتروفتومتر جذب اتمی، از جذب نور برای انداز‌ه‌گیری غلظت اتم‌ها در حالت گازی استفاده می‌کند. از آنجایی‌که نمونه‌ها معمولاً جامد یا مایع هستند، اتم‌ها یا یون‌های آنالیت باید در یک شعله تبخیر شوند. الکترون‌های اتم‌ها با جذب طول موج مشخصی (انرژی) می‌توانند به سطوح بالاتر انرژی بروند و برای مدت کوتاهی به حالت برانگیخته در بیایند. این مقدار انرژی جذب شده برای هر اتم با اتم دیگر متفاوت است. به زبان دیگر هر عنصری فقط به یک طول موج مشخص پاسخ می‌دهد. باریک بودن پرتو نور در این روش موجب می‌شود تا انرژی خاصی تولید شود و این روش بسیار دقیق و انتخاب پذیر باشد. هنگامی‌که اتم برانگیخته به حالت پایه برمی‌گردد، طول موج مشخصی از خود ساطع می‌کند و اندازه‌گیری غلظت معمولاً از روی منحنی استاندارد پس از کالیبراسیون دستگاه با استانداردهایی با غلظت معلوم تعیین می‌شود.

دس اسپکتروسکوپی جذب اتمی (AAS) کاربرد وسیعی در آزمایشگاه‌های تحقیقاتی، پزشکی و صنعتی دارد و در زمینه‌های محیط زیست، صنایع غذایی، نفت و پتروشیمی، آب و فاضلاب، زمین‌شناسی و معدن، کشاورزی و … مورد استفاده قرار می‌گیرد.

استفاده از دستگاه Flame AA  در بررسی یون فلزی در محلول

در یک مطالعه، از دستگاه طیف‌سنج جذب اتمی شعله AA-7000 ساخت کمپانی شیمادزو برای تجزیه و تحلیل فلزات آبکاری در محلول استفاده شد. در اندازه‌گیری عناصر اصلی در محلول آبکاری، تغییر زاویه مشعل باعث کاهش خطای ناشی از رقیق‌سازی می‌گردد. لذا نمونه‌ها قبل از آزمایش رقیق‌سازی شدند. همچنین، برای به‌دست آوردن تکرارپذیری جذب خوب و خطی بودن منحنی کالیبراسیون، اندازه‌گیری در محدوده جذب ۵/۰ – ۰۵/۰ انجام شد. نتایج بدست آمده از این تجزیه و تحلیل نشان داد این دستگاه قادر به اندازه‌گیری یون‌های فلزی موجود در محدوده وسیعی از غلظت‌ها در محلول آبکاری است.

کاربرد دستگاه جذب اتمی شعله (Flame AA) در اندازه‌گیری یون فلزی در محلول آبکاری was last modified: آذر ۲۰ام, ۱۳۹۷ by ulab1

توسط : ulab1 در تاریخ سه شنبه ۲۰, آذر ۱۳۹۷

دسته : طیف سنجی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *