کاربرد دستگاه جذب اتمی شعله در بررسی ریزمغذی‌های موجود در میوه‌های خشک بازدید ۷۲۶

میوه ها نقش مهمی در سلامتی بدن، تامین مواد و ویتامین‌های مورد نیاز بدن و پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری‌ها دارند. با تمرکز بیشتر بر زندگی سالم، توجه به کیفیت غذایی میوه‌ها از اهمیت بیشتری برخوردار شده است. در فصولی از سال که برخی میو‌ها در دسترس نیست، اغلب برای برخورداری از خواص آن میوه، میوه خشک را جایگزین می‌کنند. میوه خشک، میوه‌ای است که تقریباً تمام محتوای آب آن از طریق روش‌های خشک کردن حذف شده باشد. یکی از ابهاماتی که در ارتباط با مصرف میوه خشک وجود دارد، این است که آیا ارزش غذایی آن در طی مراحل تهیه در مقایسه با میوه‌ تازه تغییری می‌کند یا خیر. یکی از راه‌های نظارت بر کیفیت میوه‌های خشک و تازه، اندازه‌گیری غلظت ریزمغذی‌های موجود در آنهاست. برای تعیین کمی و کیفی ریزمغذی‌های موجود در میوه‌ها، می‌توان از دو دستگاه ICP-OES  (اسپکتروسکوپی نشر نوری پلاسمای جفت شده القایی) و  Flame Atomic Absorption Spectrophotometer  (اسپکتروفتومتر جذب اتمی شعله) به‌عنوان یک روش آنالیتیکال چند عنصری ‌ استفاده کرد.  اما به‌دلیل صرفه‌جویی در هزینه‌ها و سادگی و سرعت عملکرد، سیستم جذب اتمی شعله به‌عنوان یک گزینه مناسب ارائه می‌شود.

روش اسپکتروسکوپی جذب اتمی شعله، یک روش آنالیز کمی در بررسی بسیاری از عناصر فلزی است. این دستگاه غلظت عناصر را در یک نمونه مایع بر اساس انرژی جذب شده از طول موج‌های نوری معین (معمولاً ۱۹۰ تا ۹۰۰ نانومتر) تجزیه و تحلیل می‌کند.

اساس کار دستگاه دستگاه اسپکتروفتومتر جذب اتمی:

دستگاه اسپکتروفتومتر جذب اتمی، معمولاً دارای یک شعله برای اتمیزه کردن نمونه (عموماً یک هالوکاتد لامپ)، یک مونوکروماتور و یک آشکارساز است. از جذب نور برای انداز‌ه‌گیری غلظت اتم‌ها در حالت گازی استفاده می‌کند. از آنجایی‌که نمونه‌ها معمولاً جامد یا مایع هستند، اتم‌ها یا یون‌های آنالیت باید در یک شعله تبخیر شوند. الکترون‌های اتم‌ها با جذب طول موج مشخصی (انرژی) می‌توانند به سطوح بالاتر انرژی بروند و برای مدت کوتاهی به حالت برانگیخته در بیایند. این مقدار انرژی جذب شده برای هر اتم با اتم دیگر متفاوت است. به زبان دیگر هر عنصری فقط به یک طول موج مشخص پاسخ می‌دهد. باریک بودن پرتو نور در این روش موجب می‌شود تا انرژی خاصی تولید شود و این روش بسیار دقیق و انتخاب‌پذیر باشد. هنگامی‌که اتم برانگیخته به حالت پایه برمی‌گردد، طول موج مشخصی از خود ساطع می‌کند و اندازه‌گیری غلظت معمولاً از روی منحنی استاندارد پس از کالیبراسیون دستگاه با استانداردهایی با غلظت معلوم تعیین می‌شود.

این دستگاه طیف‌سنج در زمینه‌های مختلف از جمله داروسازی، پاتولوژی، آزمایش‌های زیست محیطی، شیمی و پتروشیمی، کشاورزی، مواد غذایی، آنالیز فلزات، تولید نیمه هادی‌ها، معدن و زمین‌شناسی کاربرد دارد.

کاربرد دستگاه  Flame AAدر بررسی میکرومغذی‌ها در میوه‌های خشک شده

در یک مطالعه میدانی، با استفاده از دستگاه جذب اتمی شعله، غلظت برخی ریزمغذی‌ها در میوه‌های خشک‌شده بررسی شد. تعدادی میوه خشک شده از جمله کیوی، توت فرنگی، بلوبری و تمشک فراهم شد. پس از مراحل آماده سازی و هضم، آنالیز توسط دستگاه هاضم مایکروویو یا Microwave Digestion انجام شد. نتایج آنالیز نشان داد که غلظت عناصر در میان میوه‌های مختلف، متفاوت و تمام میوه‌های خشک مورد آنالیز، حاوی غلظت قابل توجهی از مواد مغذی هستند. اما در کلیه موارد، غلظت پتاسیم موجود در میان عناصر اندازه‌گیری شده بالاتر بود. بنابر این تحقیق می‌توان گفت دستگاه اسپکتروفتومتر جذب اتمی، قابلیت بالایی در آنالیز دقیق نمونه‌های میوه خشک برای عناصر Na ،K ،Zn ،Mg ،Fe ،Cu و Ca در طیف وسیعی از غلظت‌ها دارد.

کاربرد دستگاه جذب اتمی شعله در بررسی ریزمغذی‌های موجود در میوه‌های خشک was last modified: آذر ۱۹ام, ۱۳۹۷ by ulab1

توسط : ulab1 در تاریخ دوشنبه ۱۹, آذر ۱۳۹۷

دسته : طیف سنجی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *