کاربرد دستگاه اسپکتروفتومتر FTIR در آنالیز سنگ کلیه بازدید ۹۸۶

مطالعه و آنالیز ترکیب شیمیایی سازنده سنگ‌های کلیوی در فهم علل این بیماری و جلوگیری از بازگشت آن بسیار مؤثر است. یکی از تجهیزات آزمایشگاهی که قادر به آنالیز سنگ‌های کلیوی است، دستگاه طیف‌سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه FTIR (Fourier-transform infrared spectroscopy)  بوده که آنالیزهای آن، اطلاعات جامع و کاملی در مورد ترکیب شیمیایی سنگ کلیه ارائه می‌دهد. 

سنگ‌های کلیه، اجسام سختی هستند که از کانی‌های موجود در ادرار و به‌علت غلظت بالای مواد معدنی موجود در ادرار تشکیل می‌شوند. سنگ کلیه به‌طور معمول در کلیه تشکیل می‌شود و بدن را از طریق جریان ادرار ترک می‌کند. اکثر سنگ‌ها به دلیل ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی شکل می‌گیرند. عواملی که باعث بروز بیماری سنگ کلیه می‌شوند شامل: کلسیم بالای ادرار، چاقی و کم تحرکی، غذاهای خاص، برخی داروها، مکمل‌های کلسیم، هیپرپاراتیروئیدیسم، نقرس و نوشیدن مایعات ناکافی است.

دستگاه FTIR روشی سودمند برای شناسایی ترکیبات آلی و گروه‌های عاملی آن‌ها می‌باشد. با این دستگاه حتی می‌توان پیوندهای کووالانسی لیگاندهای فلزی را شناسایی کرد. این دستگاه در آزمایشگاه‌ها، کلینیک‌ها، محیط زیست، دانشگاه‌ها و کنترل کیفی در فرآیندهای صنعتی و تجزیه کیفی محصولات و … کاربرد دارد.

روش کار دستگاه: FTIR  یک ابزار تحلیلی مؤثر برای شناسایی و اندازه‌گیری اجزای مولکولی ترکیب و تعیین ساختار آن‌هاست. زمانی‌که اشعه مادون قرمز به یک نمونه می‌تابد قسمتی از اشعه، توسط نمونه جذب می‌شود و مابقی آن عبور می‌کند. طول موج نوری که توسط یک مولکول خاص در نمونه جذب می‌شود، مشخصه ویژه ساختار مولکولی آن است. در تکنیک FTIR، براساس اندازه‌گیری جذب تابش IR توسط نمونه به عنوان تابعی از طول موج، گروه‌های عاملی و پیوندهای کوالانسی شناسایی می‌شوند و به این ترتیب اجزای مولکولی ترکیب و ساختار آن‌ها را می‌توان تعیین کرد.

کاربرد FTIR  در بررسی سنگ‌های کلیوی

در یک مطالعه میدانی، از یک دستگاه آزمایشگاهی مادون قرمز تبدیل فوریه (FTIR)، برای بررسی ترکیب شیمیایی سازنده سنگ‌ کلیه استفاده شد. یک نمونه‌ سنگ کلیه جهت آنالیز انتخاب شد. از آنجایی‌که اندازه ذرات طیف IR را تحت تأثیر قرار می‌دهد، ابتدا نمونه سنگ کلیه در یک هاون خرد شد تا یک پودر ریز یک‌دست حاصل شود. سپس چند میلی‌گرم از آن با دستگاه FTIR اندازه‌گیری شد.

نتایج حاصل از آزمایش نشان داد ۱۱ درصد سنگ کلیه مورد بررسی Whewellite، ۴۷ درصد Apatite و ۴۲ درصد Struvite  است. بنابراین با استفاده از این روش می‌توان محتوای شیمیایی و غلظت اجزای سنگ کلیه را به‌سرعت، با اطمینان و به آسانی تعیین کرد.

کاربرد دستگاه اسپکتروفتومتر FTIR در آنالیز سنگ کلیه was last modified: آذر ۲۴ام, ۱۳۹۷ by ulab1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *