کاربرد دستگاه اسپکتروفتومتر مادون قرمز تبدیل فوریه (FTIR) در آنالیز میکروپلاستیک‌های موجود در منابع آبی بازدید ۱۳۶۳

پلاستیک یکی از عوامل عمده آلودگی آب دریاها و اقیانوس‌ها محسوب می‌شود. میکروپلاستیک‌ها (پلاستیک‌های با قطر کمتر از ۵ میلی‌متر) به‌علت آلودگی محیط در سال‌های اخیر توجه بسیاری از محققین، پژوهشگران و فعالان محیط زیست را به خود جلب کرده است. با توجه به اینکه تعیین مقدار میکروپلاستیک‌ها در محیط‌های آبی یکی از شاخص‌های کیفی آب آن منطقه به‌شمار می‌رود، لذا لزوم شناسایی دقیق میکروپلاستیک ها در منابع آبی امری مهم و ضروری است. یکی از تجهیزات آنالیتیکال آزمایشگاهی که برای تشخیص و تعیین مقدار میکروپلاستیک‌ها در منابع مختلف کاربرد دارد، دستگاه طیف‌سنج مادون قرمز تبدیل فوریه  FTIR  (Fourier Transform Infrared Spectroscopy)  است.

دستگاه FTIR یا طیف‌سنج مادون قرمز از تجهیزات آزمایشگاهی آنالیتیکال برای دستیابی به طیف مادون قرمز جذبی یا نشری یک ماده جامد، مایع یا گاز است. یک دستگاه اف‌تی‌آی‌آر آزمایشگاهی قادر است همزمان داده‌های تفکیک‌پذیر طیف نور را از یک طیف وسیع نور جدا نموده و تجمیع نماید. همین نکته برتری اساسی دستگاه FTIR در مقایسه با دستگاه‌های سنتی IR با روش افتراقی نور است که شدت نور را در یک باریکه طیف اندازه‌گیری می‌نماید. یکی از کاربردهای دستگاه FTIR شناسایی و اندازه‌گیری ترکیبات آلی، پلیمری و تعیین گروه‌های عاملی در نمونه‌های آزمایشگاهی مختلف است. از جمله مواد آلی که توسط دستگاه تبدیل فوریه FTIR تحت آنالیز قرار می‌گیرد، پلاستیک‌ها می باشند. پلاستیک‌ها از ترکیبات آلی پلیمری هستند و به‌عنوان یکی از آلاینده‌های خطرناک محیط زیست به‌شمار می‌روند. بررسی وجود ترکیبات پلاستیکی، تشخیص و اندازه‌گیری مقدار آن‌ها در منابع زیستی به‌عنوان یک فاکتور مهم در ارزیابی میزان سلامت محیط‌زیست می‌باشد.

کاربرد FTIR  در آنالیز میکروپلاستیک‌های موجود در منابع آبی

در یک مطالعه میدانی، با استفاده از دستگاه FTIR، میزان میکروپلاستیک موجود در چهار نمونه مختلف از قبیل آب، رسوبات، ماهی و زالوی موجود در یک آبگیر مورد آنالیز قرار گرفت. با استفاده از متد‌های بهینه‌سازی شده، آماده‌سازی نمونه‌ها و استخراج میکروپلاستیک‌ها انجام شد و سپس توسط دستگاه طیف‌سنج مادون قرمز اف‌تی‌آی‌آر آنالیز شد. سپس نتایج حاصل از آنالیز با دستگاه FTIR مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و درصد وجود هرکدام از ترکیبات پلاستیکی PE ،PP ،PVC ،PS ،PUR و استئارات زینک در نمونه تعیین گردید.

کاربرد دستگاه اسپکتروفتومتر مادون قرمز تبدیل فوریه (FTIR) در آنالیز میکروپلاستیک‌های موجود در منابع آبی was last modified: دی ۳۰ام, ۱۳۹۷ by ulab1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *